שחיקת סחוס היא תהליך המתחולל בעיקר במפרקים נושאי משקל (ברכיים, ירכיים) או במפרקים הנמצאים בשימוש יתר (כפות ידיים ואצבעות) וכן מפרקים שנפגעו מטראומה חיצונית. שחיקת הסחוס גורמת לכאב, סבל ומוגבלות פיזית.
הטיפול ברפואה הסינית נמצא יעיל מאוד בשיקום מפרקים פגועים בטווחי זמן קצרים יחסית הן מבחינה סימפטומטית והן במניעת החמרת המצב בעתיד.
מיד נסביר ונרחיב על נושא שחיקת הסחוס, על הטיפול שמציאות הרפואה המערבית והסינית לתופעה, וכן נענה לשאלות נפוצות.
שחיקת סחוס
שחיקת סחוס המפרק (אוסטיאוארטריטיס), זוהי מחלת פרקים ניוונית. סיבתה אינה ידועה ונשים נפגעות בה באחוזים גבוהים יותר. המחלה מתרחשת בעיקר במפרקים הגדולים, נושאי משקל אשר תנועתם רבה או כתוצאה מפעילות מועטת כגון עבודה בישיבה ממושכת וכחלק מתהליך ההזדקנות.
הסחוס החלקלק והגמיש המצפה את קצות העצמות נשחק והעצם תחתיו נחשפת, חיכוך העצמות החשופות אלה באלה גורם לכאב, לשינויים ניווניים בעצמות ולמוגבלויות בגיל המבוגר.
הסחוס בנוי תאים ובניהם מצוי חומר בינתאי העשיר בחלבון המאפשר ספיחת מים ומעניק לסחוס יכולת התנועה ובלימת זעזועים. הסחוס ניזון מחומר סיכה המאפשרת תנועה חלקה במפרק. נוסף לכך, במפרק שזורים סיבי קולגן גמישים השומרים על יציבות המפרק.
הסחוס נשחק באופן קבוע ונבנה מחדש אך עם הגיל המתקדם קצב בניית הסחוס ואיכותו יורדים ואינם מדביקים את קצב השחיקה, תהליך זה יוצר כאב, נוקשות והגבלת המפרק, חריקות, רגישות למגע ודלקת אשר כמעט ולא גורמת לנזק שלא כבדלקת מפרקים שגרונית.
לאחר שחיקת הסחוס העצמות מתחככות זו בזו וגורמות לכאב וסבל רב. על מנת להקטין את הכאב, לייצב את המפרק ולהגביל את התנועה, הגוף מייצר זיזי עצם בקצוות המפרק. תהליך הגורם לתפיחת המפרק, התנועה בו מצטמצמת והשרירים המפעילים אותו נחלשים.
שחיקת סחוס – הטיפול הרפואי המערבי
- טיפול במשככי כאבים ובמיוחד באקמול.
- בשלב הדלקתי- תרופות נוגדות דלקת, וולטרן, איבופן, נקסין וכו’ עד לשוך ההתקף.
- הזרקת סטרואידים למפרק בדלקת חריפה משפיעה לטווח של עד 3 חודשים וניתן לחזור עליה עד 3 פעמים בשנה.
- הזרקת חומצה היאלורונית המסככת את המפרק.
- ניתוח- כאשר הטיפולים השמרניים אינם מועילים ניתן לנתח ולטפל במכניקה של המפרק על ידי הסרת זיזי העצם לדוגמה או ניתוח להחלפת המפרק כולו.
שחיקת סחוס טיפול טבעי לפי הרפואה הסינית
“במקום בו אין תנועה- יש כאב”– כמאמר הפתגם הסיני העתיק. עפ”י הרפואה הסינית מדובר בפתולוגיה חסימתית המונעת מחומרים מזינים- דם וצ’י להזין את המפרק.
שחיקת סחוס הברכיים כדוגמה-
להזנת הברך אחראי איבר הכבד אשר בין יתר תפקידיו דואג לגמישות המפרקים, הרצועות, הגידים והסחוסים.
הברכיים נשלטות על ידי הכליות וירידה בתפקוד מרידיאן הכליות יוביל לבעיות ברכים. היחלשות הכליות מובילה בין היתר להזדקנות ומכן ההסבר לשכיחות הגבוהה של בעיות ברכיים בגיל המתקדם.
מטרת הטיפול הסיני במקרה זה הגברת התנועה במפרק הפגוע ע”י דיקור סיני בנקודות הגורמות להאצת הזנת המפרקים, גמישות הרצועות והגידים וסיכוך המפרק, תרגול והנעת המפרק.
הטיפול ברפואה הסינית נמצא יעיל מאוד בשיקומו של המפרק הפגוע בטווחי זמן קצרים יחסית הן מבחינה סימפטומטית והן במניעת החמרת המצב בעתיד.
בנוסף מומלץ לבצע פעילות גופנית מותאמת, שמירה על משקל גוף תקין.
אנשים המבצעים פעילות חוזרת ונשנית במפרקים הקטנים כגון אנשי מחשבים, מומלץ לבצע הפסקות מנוחה וחשיבה על הנדסת אנוש מיטבית לעבודה.
חימום המפרק הפגוע יכול להקל זמנית על חוסר הנוחות והכאב וכן, ניתן לנסות ולהשתמש בתוסף העוזר בבניית הסחוס המכיל גלוקוזמין כונדראיטין וחומצה היאלורונית.
שאלות נפוצות בנושא שחיקת סחוס
מהי דלקת מפרקים ניוונית? מה זה אוסטיאוארתריטיס של הירך? מהו אוסטאוארתריטיס של הברך? מה זה אוסטיאוארתריטיס של הכתף? מהי אוסטאוארתריטיס של עמוד השדרה?
דלקת מפרקים ניוונית- אוסטאוארטריטיס היא תהליך המתחולל בעיקר במפרקים נושאי משקל (ברכיים, ירכיים) או במפרקים הנמצאים בשימוש יתר (כפות ידיים ואצבעות) וכן מפרקים שנפגעו מטראומה חיצונית. התהליך הניווני דומה בין אם מדובר במפרק הירך, הברך, הכתף או עמוד השדרה- הסחוס המצפה את קצות העצמות נשחק ודלקת נוצרת מחיכוך עצם בעצם. כמעט כל אדם יסבול משחיקת סחוס החל מגיל הביניים ובמיוחד בגיל המבוגר, יותר בנשים. שחיקת הסחוס גורמת לכאב, סבל ומוגבלות פיזית.
מדוע אוסטאוארתריטיס גורם לנפיחות?
היווצרות זיזי עצם מגדילים את המפרק ובעיתות דלקת חלקי סחוס משתחררים למפרק וגורמים לנפיחות דלקתית באזור.
מדוע יש נוקשות בוקר באוסטאוארתריטיס?
ידוע כי בשחיקת סחוס, לאחר מנוחה או בבקרים יש נוקשות במפרק. חוסר תנועה גורם לקושי בהנעת המפרק. לאחר חימום ותנועה של כחצי שעה הנוקשות חולפת.
האם מגיני ברכיים עוזרים לשחיקת סחוס?
במקרים של אוסטיאוארטריטיס במפרק הברך, ניתן להשתמש במגני ברכיים להקלה על העומס במפרק. כדאי במקביל להתחיל בתהליך של ירידה במשקל (אם יש עודף משקל) להורדת העומס והמשקל שעל הברכיים לשאת.
כיצד פיזיותרפיה יכולה לעזור לשחיקת סחוס?
פיזיותרפיסט יתרגל וידריך לגבי תרגילים גופניים לביצוע, להקלה על הנוקשות והכאב במפרק.
כיצד ניתן למנוע שחיקת סחוס?
בעיקר בשמירה על אורח חיים בריא. שמירה על משקל גוף תקין והורדת משקל במקרים של עודף משקל ושמירה על פעילות גופנית סדירה יקלו על המפרקים וימנעו לאורך זמן תהליך ניווני שלהם.
שחיקת סחוס טיפול טבעי – איך ניתן לטפל בשחיקת סחוס באופן טבעי?
טיפול בדיקור סיני אפקטיבי לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית באופן טבעי. בראי הרפואה הסינית "במקום בו אין תנועה יש כאב". על פי השקפת עולם זו, מטפלת הרפואה הסינית לשחרור חסימות מהמפרק הפגוע. החסימה מתבטאת בפגיעה בהזנת המפרקים בדם ואנרגיה (צ'י) ולכאב. האיבר האחראי להזנה ולגמישות הרצועות והגידים הוא הכבד. הטיפול בדיקור סיני, מטרתו "להניע" ולשחרר חסימות.
מדובר בטיפול יעיל מאוד לשיקום המפרקים הניווניים הן מבחינה סימפטומטית והן בטיפול בשורש הבעיה ומניעת הישנותה.
כורכום לטיפול באוסטאוארטריטיס?
תוסף כורכומין מטפל בתהליכים דלקתיים, בזמן התפרצות דלקתית של המפרק ניתן להשתמש בכורכומין.
האם לשים קרח על המפרק הארטריטי?
במקרים בהם יש התלקחות דלקתית, ניתן להקל על הכאב ולהוריד את החום המקומי ע"י קירור המקום. יש להקפיד לא להניח קרח ישירות על גבי העור.
איזה הרופא אני צריך לראות עם אוסטאוארתריטיס? מהו הטיפול באוסטיאוארתריטיס?
עדיף לגשת לאורטופד או לראומטולוג- מומחה למפרקים, הרופא ימליץ על פי חומרת הבעיה על הטיפול:
- טיפול תרופתי– אקמול משכך כאבים לפני פעילות אינטנסיבית וכן בנטילה לכאב ראומטולוגי קבוע
- בזמן דלקת במפרק:
- תרופות נוגדות דלקת– וולטרן, איבופן, נקסין וכו'
- הזרקת סטרואידים למפרק.
- הזרקת חומצה היליארונית למפרק– חומצה זו קיימת באופן טבעי במפרקים אך כמותם ואיכותם יורדת. גם טיפול זה שינוי במחלוקת.
- ניתוח– במקרים קיצוניים מציעים ניתוח המתקן את מכניקת המפרק ע"י הוצאת יתד עצם לדוגמא ממפרק הברך המשנה את זווית המפרק ומקילה על התנועה. הניתוח השכיח ביותר הינו ניתוח החלפת מפרק שלם וההצלחות הגדולות ביותר הן של ניתוח החלפת ברך.
האם מומלץ ליטול גלוקוזאמין לאוסטיאוארטריטיס?
קיימות חילוקי דעות לגבי תוסף תזונה זה מחשש שמדובר באפקט פלצבו, על כל פנים, ניתן לנסות במשך שלושה חודשים ולהחליט לבד.